wp6a9c482d.png
wpb83ff664.png
wpa7801c71_0f.jpg
wp73d52132.png
wp831f9183_0f.jpgwp6289a61f.png
Ik doe alle voorkomende werkzaamheden in de tuin. Van onderhoud tot aanleg van uw tuin of u kunt mij inhuren voor een complete of gedeeltelijke renovatie van uw tuin.
Dus voor het bestraten van paden en terrassen of het aanplanten van nieuwe borders. Het bouwen van een pergola of schutting of het maken van een vijver of stapelmuur. Ben u bij mij aan het goede adres. Verder sta ik ook en vooral open voor uw wensen en ideeën om de tuin te maken naar uw behoefte en voorkeuren.
Ik maak gebruik van organische mest stoffen. Om de tuin te optimaliseren en een goede voedingsbodem te creëren voor een goede groei en bloei van de aanwezige of de nieuw te planten beplanting .
Let op…. ik maak geen gebruik van kunstmest om de tuin te bemesten. En ik gebruik geen chemische bestrijding ’s middelen, om ongewenste vegetatie of onkruid te bestrijden. En ook geen chemische middelen om ziekten en plagen te voorkomen of te bestrijden. Vraag naar de alternatieve mogelijkheden.

Daarnaast kan ik ook in en om het huis de kleine ‘doe het zelf’ klusjes voor u uitvoeren. Dit kunnen kleine onderhoud ’s en reparatie werkzaamheden zijn. Voorbeelden kunnen zijn het leggen van een laminaat vloer of het afhangen van een deur. Repareren van een stoel of kast deurtje. Het ophangen van luxaflex of gordijn. Enzovoort, enzovoort, vraag naar de mogelijkheden en prijzen.

Voor meer informatie of opdracht, bel 06-21217401of mail met info@detuinspirit.nl
Wat kan ik voor u in uw
tuin betekenen ?
wp5fc37012.png
Kunstmeststoffen

Kunstmeststoffen en de nadelen. Het "voordeel" van kunstmest is dat planten snelle voedingsstoffen binnenkrijgen en daardoor snel gaan groeien. Het nadeel staat hier onder beschreven.

Organische mest zijn uitwerpselen van dieren en gecomposteerde resten van planten en dieren.

Kunstmest zijn producten van niet-biologische oorsprong die als voeding en ter bevordering van de groei aan gewassen gegeven worden.

De Duitse chemicus
Justus von Liebig (1803-1873) (die ook van vleesextract bouillon maakte) wordt beschouwd als de uitvinder en eerste gebruiker van kunstmest. Hij onderzocht welke elementen planten nodig hebben om te groeien. Gaandeweg nadat hij gebruik maakte van deze kennis, zag hij ook in, wat de nadelen waren van zijn uitvinding.

Proeven met gecremeerde (verbrande) resten van biologische gewassen versus moderne landbouw tonen dat in biologische gewassen meer vaste stof (koolstof) zit. Kunstmest forceert planten tot een te snelle groei. Hierdoor worden langere cellen gevormd, die minder sterk zijn en gemakkelijker aangetast worden door bacteriën en insecten.

Een gezond, gevarieerd en actief bodem leven geeft een vruchtbare bodem met compactere planten met een sterker wortelstelsel en meer weerstand tegen ziektes. Sommigen beweren zelfs dat echt gezonde en stevige planten niet aangetast worden door insecten en ziekteverwekkende organismen. De weerstand van de plant word optimaal.

De
hoofdelementen van een meststof zijn stikstof, fosfor, kalium, met daarbij calcium, zwavel en magnesium.
Sporenelementen zijn de metalen ijzer, zink, koper, molybdeen, borium en mangaan.
De samenstelling wordt doorgaans in verhoudingen weergegeven voor de hoofdelementen.
NPK meststof 12+10+18 bijvoorbeeld bevat 12% stikstof  ( N ), 10% fosfor ( P ) en 18% ( k )

Stikstof (N) zorgt voor de vegetatieve groei van de plant. Het is een component van bladgroen (chlorofyl), de stof die bladeren en stengels groen kleurt. Het maakt ook planteiwitten aan in de plant.
Fosfor (P) zorgt voor een goede bloem- en vruchtzetting, en goede wortelvorming, knolvormig en rijping.
Kalium (K) verhoogt de stevigheid en de weerbaarheid van de plant.

Omdat minerale stoffen goed oplosbaar zijn in water wordt een teveel aan voeding uitgespoeld via het grondwater naar oppervlaktewater.
Het milieu wordt
verontreinigd, en grondstoffen raken uitgeput..

Voorstanders van
natuurlijke methoden als biologisch dynamische teelt stellen dat dode stoffen en mineralen een levend organisme niet zo goed voeden en gezond houden. Stel je voor dat mensen zouden leven van water en enkele pillen met de noodzakelijke voedingsstoffen. We zouden snel alle weerstand kwijt zijn.

Argument om geen  organische mest te gebruiken zijn vaak, het stinkt of het is te duur. Het eerste klop soms. Het tweede niet, doordat de meeste organische meststoffen langdurig werkzaam zijn, is de werkingsduur 2 tot 3 keer zo lang als chemische kunstmeststoffen.  Prijstechnisch is kunstmest goedkoper, maar de werkingsduur heel kort. Organische meststoffen zijn misschien een keer zo duur, maar de werkingstijd is ook langer. Dus minder gebruiken en daardoor gelijke prijs.
wp5533b116.gif
Vorige
Volgende